Wat zijn jouw waarden? Organize4all – Ellen Bosboom

Door privéomstandigheden hebben jullie al een tijdje geen bericht meer van mij ontvangen. Door met mijn gedachten elders te zijn moest ik keuzes maken, maar nu heb ik weer inspiratie om het met jullie te delen.

Ik heb de afgelopen weken nieuwe klanten erbij gekregen, leuke mensen, die de grip op hun leven zijn kwijtgeraakt en het even niet meer weten. Die zich schamen voor hun situatie en/of dat ze het niet alleen kunnen en daarbij mijn ondersteuning nodig hebben.

Wat ik vooral opmerk, is dat men zo afhankelijk is ” wat andere mensen er wel niet van zullen denken”, dat ze angst hebben voor de reacties en oordelen van anderen.

Behalve de praktische kant waar we mee aan de slag gaan, neem ik dit stuk ook mee in mijn gesprekken. Wat vind jij belangrijk? Waar sta jij voor? en Wat zijn de waarden waar jij voor staat?

Waarden, zijn de dingen die jij belangrijk vindt in het leven, waar jij voor staat!
Door precies te weten wat jouw waarden zijn en door hier naar te leven, sta je steviger in je schoenen, volg je je eigen pad en vind je het helemaal niet zo belangrijk meer wat anderen ervan vinden.

Ik moet bekennen, tot 5 jaar geleden was ik ook heel gevoelig voor het stemmetje ” Wat zou de ander daar van vinden”. Maar als ik niet gestaan had voor mijn eigen waarden, mijn vaardigheden en geluisterd had naar de ander, had ik mijn droom niet kunnen waarmaken. Dan had ik niet bereikt waar ik energie van krijg, waar ik goed in ben en waar ik voor sta. Nee, dan was ik in loondienst gebleven, waar ik uiteindelijk niet gelukkig was geworden.

Is het mij aan komen waaien? Nee, met vallen en opstaan, met heel veel investeren, opleidingen doen, acquisitie doen, uitvinden wat werkt of niet werkt en belangrijk niet luisteren de meningen en oordelen van een ander. Het heeft mij gemaakt tot een leuk, enthousiast persoon, die weet wat ze wil en weet waar ze voor staat.

Ik gun het jouw, mijn klanten en anderen ook zo graag. Dus onderzoek jouw waarden m.b.v. onderstaande oefening.

Succes en laat het mij weten?

Waarom zou je willen leven, volgens de waarden van de ander?

Onderzoek jouw waarden?

Nu zul je waarschijnlijk merken, dat het nog helemaal niet zo makkelijk is om antwoord te geven op de vraag; Wat vind ik nu werkelijk belangrijk. Deze oefening helpt je erbij.

1. Print de waardenlijst uit via deze link waardenlijst

2. Pak 3 vellen papier en schrijf op:
– vel 1: Zeer belangrijk
– vel 2: Belangrijk
– vel 3: Niet zo belangrijk

3. Sorteer de waarden uit de lijst en schrijf deze op het papier, op basis van hoe belangrijk ze voor jou zijn.

4. Als je klaar bent, richt je je aandacht op de waarden, die jij als ” Zeer Belangrijk” hebt gewaardeerd en selecteer de 10 belangrijkste waarden.

5. Orden deze 10 belangrijkste waarden in volgorde van belang (1-10)

6. Stel je daarna de volgende vragen:
– Zijn de waarden op dit moment voldoende in mijn leven?
– Hoe kan ik deze waarden weer naleven?