Voel jij je gehoord? Organize4all – Ellen Bosboom

Het merendeel van mijn klanten is man, hoogopgeleid, kostwinner, getrouwd, gescheiden en heeft grote of kleine kinderen. Zij proberen alle ballen in de lucht te houden, werken hard, zijn zeer getalenteerd, maar missen overzicht en een structuur in hun dagelijks leven. Ook missen zij vaak een partner, vriend (in) met wie ze alles kunnen bespreken en voornamelijk die hen begrijpt. Ze voelen zich niet gehoord met als gevolg, een vol hoofd, stress, gevoel van het allemaal alleen moeten doen en mismatch in de communicatie naar anderen toe.

Die ander ben ik dan … een luisterend oor, zonder oordeel en dat is dan heel fijn. Vaak hoeft er niet eens een oplossing uit te komen.

Wat zou het voor iedereen fijn zijn dat je je gehoord voelt door de ander. Vaak geef je jezelf de schuld of ligt het aan de ander. Waarom begrijpt hij/zij het niet, wat ziet hij/zij niet? De valkuil is dat je er vanuit gaat dat de ander net zo is en denkt als jou. En dat is niet zo. Bv. de lat die jij voor jezelf hoog legt is prima, maar dat kan je ook niet van de ander verwachten.

Hoe kan je het voor jezelf en voor de ander makkelijker maken?
Bekijk eens onderstaande manieren…… en bekijk het schitterende boek van Remco Claassen.

1. Wees bewust van je gevoel… is het een dingetje of is er sprake van een groter geheel, terugkijkend naar het verleden.

2. Wat maakt jou boos, verdrietig en brengt jou uit balans? Daar ligt het echte probleem.

3. Benoem je gevoel naar de ander, waarom je vindt dat zij/hij even naar je moet luisteren. Wat jij belangrijk vindt? Wat jou behoefte is en wat het met jou doet. Praat vanuit jezelf en in de Ik-vorm

4. Zet bijvoorbeeld een timer, waarin jij of de ander zijn zegje mag doen, de ander mag alleen luisteren (en zeker niet onderbreken)

5. Laat je verwachtingen t.o.v. de ander los. Iedereen heeft zijn eigen mening, visie en dat mag ook.

6. Steek je energie in de juiste mensen, waar jij je graag mee omringt. Neem afscheid van de mensen die je juist energie kosten. 

Hartelijke groet,

Ellen