Hoe hoog zijn jouw verwachtingen van de ander? Organize4all – Ellen Bosboom

Van de week had ik een heel goed gesprek met een collega-organizer en een cliënt. Bij allebei ging het gesprek over verwachtingen van de ander en ik wil dit graag met jullie delen.

Mijn klanten komen bij mij, omdat ze moeite hebben met plannen en/of de financiële administratie, vaak gerelateerd aan AD(H)D. Na een intake ga ik vervolgens samen met ze aan de slag met als doel meer structuur creëren. En ik geef het toe.. ik heb dan ook voor mijzelf een bepaalde verwachting, wat ik wil bereiken met mijn cliënt, wat ik ze wil aanleren, dat ze het goed hebben en weer lekker in hun vel zitten. En kan ik voldoen aan mijn verwachtingen? JA en NEE…..

Want mensen kun je niet laten doen wat jij wilt door er alleen maar over te vertellen hoe jij erover denkt. Mensen hebben een eigen mening en eigen wens. Willen autonoom zijn. Mensen gaan niet gelijk doen wat je zegt, omdat jij hen jouw verwachtingen hebt verteld. Jouw normen en waarden, wat jij belangrijk vindt hoeft voor de ander niet van belang te zijn. Het allerbelangrijkste doel is om mensen te sterken in wie ze zijn en te laten groeien.

Wat ik heb geleerd in de afgelopen tijd en ook weer na mijn gesprek met mijn collega en mijn cliënt is er bewust op toe zien mijn verwachtingen los te laten.

Tenslotte:
Mensen verwarren wat ze DOEN met wie ze ZIJN.
Het is belangrijk om te beseffen dat je altijd een goed mens BENT, ongeacht wat je DOET

HOE MAAK JE WEDERZIJDSE VERWACHTINGEN DUIDELIJK?

  • Vraag naar de wederzijdse verwachtingen
  • Vraag door, wat hij/zij belangrijk vindt, hoe zou hij/zij het anders zien?
  • Laat de persoon uitspreken, ook al ben je het er niet mee eens
  • Luisteren, luisteren en luisteren, daardoor voelt de ander zich gehoord en gerespecteerd
  • Afstemmen van verwachtingen, hoe kan je elkaar tegemoet komen
  • Stel je grenzen
  • Blijf bij jezelf