Keuzes? Hanteer jij ook de 5 seconden ” Nee” Methode? Organize4all

Een veel voorkomende en terugkerende vraag bij mijn klanten is: ” Ik heb moeite met het maken van keuzes, hoe doe ik dat”?Keuzes maken doe je niet alleen met je hoofd, maar ook met je hart. Keuzes maken en die vervolgens naleven is een manier van zelfbevestiging. Hierin ben je uniek, sta je in je kracht en krijg je de bevestiging ‘dit wil ik’. Het geeft je een boost.

Mensen durven vaak geen keuzes te maken, door allerlei negatieve stemmetjes in hun hoofd, door meningen van anderen, door bang zijn om het verkeerd te doen, te voldoen aan de verwachting van anderen. Het levert frustratie, piekeren, uitstellen, een schuldgevoel en minder zelfvertrouwen op.

Actie ondernemen is beter dan niets doen. Door actie te ondernemen toon je meer lef, je komt vooruit. Vergeet niet dat je je keuze gaandeweg kunt aanpassen of deze vaak nog kan terug draaien. Bovendien leer je van je fouten, niet van je successen. Ik zeg altijd tegen mijn klanten;  “de wereld vergaat niet bij het nemen van keuzes”. Mijn motto is dan ook: ” Uiteindelijk komt het goed”.

Laatst las ik een artikel in het AD, waarbij het verschil werd aangetoond tussen succesvolle en zeer succesvolle mensen, waarbij de laatsten vrijwel tegen alles NEE zeggen. Zeg niet op alles spontaan ja, maar hanteer de ‘ vijf-seconden-nee-methode? Dat houdt in, dat je even nadenkt bij een verzoek en vervolgens 90 procent ervan afwijst. Zo houd je tijd over om gerichter ‘ja’ tegen mensen te zeggen. Persoonlijk vind ik 90% afwijzing wel veel en 5 seconden wel heel snel, soms heb je meer bedenktijd nodig, maar het is wel een punt om bij stil te staan.

Zijn wij, en ik geef toe ik ook, niet altijd bezig met wat de ander ervan zal vinden, vinden zij mij dan nog wel aardig, gaat de relatie er niet onder leiden, wat als… etc. Besef dat dat jou interpretatie is en dat de ander daar helemaal niet aan denkt. Het zijn jouw negatieve stemmetjes in je hoofd. Laat het los en luister naar jezelf, naar vooral WAT WIL IK?

Een hulpmiddel bij het maken van keuzes is de creatiespiraal. Met behulp van deze 12 stappen leer je wat je nodig hebt om je wensen te realiseren.

Wat levert het je op:

– Je wordt blij, gelukkig en krijgt er energie van.
– Je toont lef, bent er goed in en dat leidt tot meer zelfvertrouwen
– Je voegt iets positiefs toe aan jezelf en aan de mensen om je heen
– Alles wat aandacht krijgt groeit