Hoe leer ik mijzelf beter kennen? Organize4all – Ellen Bosboom

In mijn directe omgeving maak ik het de laatste tijd vaker mee. Jonge mensen van 18-21 jaar die overspannen raken, een burn-out krijgen, paniekaanvallen hebben of in een depressie raken. Zij krijgen psychologische begeleiding en leren zichzelf al op jonge leeftijd kennen.

Ikzelf raakte op mijn 43e overspannen en kreeg depressieve gevoelens. Vanaf dat moment ging ik pas op zoek naar mijzelf. Voor mijzelf, voor de jonge mensen en voor alle anderen mensen is het aan de ene kant een zware periode, maar aan de andere kant kom je er sterker uit en leer je jezelf heel goed kennen.

Wie ben je, wat wil je, wat voel je?
Tegenwoordig houdt dit onderwerp iedereen bezig. Studenten leren het op school, in mijn gevolgde coachings opleidingen staat dit centraal en in de media vind je allerlei artikelen. In mijn gesprekken met mijn klanten speelt dit ook een grote rol. 

Ik las laatst een artikel in het AD over de vragenlijst van Marcel Proust, 61 vragen om jezelf beter te leren kennen. Het lijken eenvoudige vragen, maar dat is het niet. Je moet er over nadenken, bewust bij stil staan en het levert zelfinzicht op.

Fijn om deze vragen ook eens aan anderen (je partner, zus, vriend(in), kinderen) te stellen…..het zal verrassende inzichten opleveren.

Hoe zou jij deze vragen beantwoorden?

 • Ben je aantrekkelijk?
 • Wat zie je als je in de spiegel kijkt?
 • Wat is je motto?
 • Wat is je grootste angst?
 • Lijk je nog steeds op wie je vroeger was?
 • Wat was een keerpunt in je leven?
 • Voelde je je ooit ergens thuis?
 • Wanneer dacht je: nu begin ik het leven te begrijpen?
 • Hoe rijk zou je willen zijn?
 • Is er iemand die je benijd?
 • Hoe is ongeluk te vermijden?
 • Waarvan heb je oprecht spijt?

Voor meer vragen: Volgens Proust – leer jezelf beter kennen in 61 vragen – klik op de link.