Ben jij je bewust van je eigen routines? Organize4all – Ellen Bosboom

Iedereen houdt zich bewust of onbewust vast aan bepaalde routines. Routines die je hebt meegekregen van thuis of die je zelf hebt gecreëerd. Bewuste routines zijn routines, waar je over nagedacht hebt, waar je voor gekozen hebt. Onbewuste routines, doe je eigenlijk op de automatische piloot.

Ik zal een voorbeeld geven; Denk jij ‘s avonds na aan welke kant je van ‘t bed gaat liggen? Nee, dat doe je automatisch. Ga voor de verandering eens aan de andere kant liggen, dan krijg je geheid opmerkingen of als je toch blijft liggen, voelt het raar. Tenminste bij mij. Ik heb van huis meegekregen, zaterdag soep en brood en zondag patatdag. Dit doe ik nog steeds.

Waarom houden we ons zo vast aan routines? Het geeft structuur, overzicht, je hoeft er niet bij na te denken, maar is het ook saai? Wat zou er gebeuren als je het eens anders doet, het los laat. Kijk eens wat er gebeurd?

Toch leer ik mijn klanten als eerste routines en structuren aan om het overzicht te krijgen. Je moet eerst terug naar de basis, opbouwen totdat het een gewoonte wordt, met wisselende terugval momenten. Dit heeft zijn tijd nodig. Is het een automatisme geworden, dan kan ook jij het in de toekomst af en toe los laten.

PROBEER DEZE ROUTINES EENS UIT
‘ s Avonds de tafel dekken, dit scheelt een hoop stress ‘s morgens
De 5 minuten regel -> alles wat je binnen 5 minuten kan doen, doe je gelijk
Houdt je aanrecht de hele dag leeg, kopjes, bordjes gelijk in de afwasmachine, dit geeft rust
Na het avondeten met z’n allen 10 minuten opruimen, stofzuiger door het huis, klaar is Kees!