WELKE KEUZE MAAK JIJ?

Keuzes maken….. wie is er goed in?
Iedereen heeft ermee te maken in zijn leven, zowel kleine als grote keuzes.
Keuzes wat moet je aan vandaag, tot keuzes in je werk, je relatie en jij als persoon.
Elke keuze is een afweging… Doe ik het goed? Zal ik het doen? Wat als?
Eigenlijk komt het er op neer dat de meeste mensen vooral bang zijn om een foute keuze te maken of gewoon bang zijn om fouten te maken. Maar als je nooit de keuze maakt, weet je nooit hoe het afloopt. Je leert van het maken van keuzes of ze nu goed of minder goed zijn.

Onderstaande tips zullen je keuzes vergemakkelijken.

WAT BEWAAR IK, WAT DOE IK WEG?
BEWAREN:
1. Ik gebruik dit regelmatig
2. Ik vind het een superhandig ding
3. Ik heb tijd en energie om dit te onderhouden
4. Het is nog hip of retro
5. Dit heeft voor mij emotionele waarde

WEGDOEN:
1. Ik draag of gebruik het nooit
2. Ik vind het best lelijk, maar ik heb het
gekregen van Tante Truus
3. Ik bewaar het voor mijn kinderen, nichtje etc.
4. Ik kan er nu niets mee, maar later misschien wel
5. Ik heb er al één, maar deze bewaar ik voor de zekerheid

WIE BEN IK, WAT KAN IK EN WAT WIL IK?

Stel jezelf de volgende vragen:

WIE BEN IK, WAT KAN IK EN WAT WIL IK?

Het is belangrijk jezelf te leren kennen, zo kan je jezelf ontplooien, motiveren, groeien, verbeteren en het beste uit jezelf halen. Door bewustwording krijgt je balans in je leven en in je persoonlijkheid.
Hierdoor zullen keuzes makkelijker worden.

MAKKELIJKER KIEZEN?

Bedenk je dat een keuze meestal niet definitief is.
Het lijkt zo, maar is het meestal niet. Meestal kun je je besluit nog wel terugdraaien. Soms kun je je besluit niet meer terugdraaien, volg dan je genomen besluit en kijk of dat je wat oplevert. Je kunt altijd later nog iets anders kiezen.
Probeer zicht te krijgen op je twijfels:
stel jezelf de vraag waarom je dat ene zo graag wilt, wat je daarin belangrijk vindt.
Maak een lijstje met voors en tegens.
Geef vervolgens aan ieder argument een cijfer; het belangrijkste argument een hoger cijfer dan een iets minder belangrijk argument.
Als je dan nog bljift twijfelen:
Maak dan gewoon een keuze voor A of voor B. Doe daarna niets! Wacht af. Geeft de keuze die je gemaakt hebt je rust? Of krijg je juist een duidelijk gevoel van onrust? Dan weet je wat je kunt besluiten.
Relativeer
Probeer eens van een afstandje naar je zelf te kijken. Bijvoorbeeld vanuit de lucht: dan lijken mensen net door elkaar heen krioelende mieren. Eén van die stipjes ben jij en je vraagt je vertwijfeld af: moet ik die blauwe tas met witte stippen nemen, of die witte met blauwe stippen?
Goed is goed genoeg
Probeer het advies van anderen ter harte te nemen, als ze tegen je zeggen: ‘Doe niet zo moeilijk!’. Denk niet: maar is dat andere apparaat niet beter? Nee, denk: goed is goed genoeg.
Negeer andere opties
Als je zojuist een besluit hebt genomen over je vakantie, je nieuwe opleiding, je nieuwe jeansbroek. Stop dan daar en ga genieten.
Durf te kiezen
Denk aan wat jij leuk vindt, niet aan wat anderen doen. Wees niet bang om onaardig gevonden te worden of buiten de boot te vallen.
Kwestie van doen
Als je veel nadenkt en nog eens nadenkt, wordt je besluit echt niet beter. Stop het gewik en geweeg en hak de knoop door. En mocht je erachter komen dat je toch niet zo’n handige keuze hebt gemaakt, dan is er geen man overboord. Je weet gewoon een beetje beter wat je wél wilt!